Inwoners Annerveenschekanaal bezorgd over verhalen schade nu NAM stopt met gaswinning

Het is het gesprek van de dag in Annerveenschekanaal. De NAM stopt halverwege volgend jaar met gaswinning uit het gasveld Annerveen.

“Super, super! Ik ben er echt heel erg blij mee. En ik denk dat het een ontzettend goed besluit is”, zegt inwoner José Prins.

“Blijdschap? Gelukkig houden ze eerder op. Maar wat dan? Hier is al 98 of 99 procent uitgehaald. Dus wat zit er nou nog in dan?”, vindt Bert Feiken, secretaris Vereniging Dorpsbelangen Annerveenschekanaal.

“Dat ze gaan stoppen is een goed begin. Ik zeg begin, want het betekent niet dat het probleem van mogelijke aardbevingen is verdwenen”, aldus inwoner Andre Hagendijk.

Trillingen blijven

Alle drie hebben ze te maken met schade aan hun huizen. Door de zoutwinning van Nedmag of door de gaswinning van de NAM? Wie zal het zeggen. Als de NAM stopt met de gaswinning, kunnen de bevingen blijven komen, zegt de NAM.

“Dat zie je ook straks bij het Groningerveld. Daar kunnen er veertig tot vijftig jaar later nog steeds trillingen zijn. Die holtes zijn niet opgevuld. Op de een of andere manier gaat het zakken”, zegt Feiken.

De champagnekurk blijft dus voorlopig op de fles, wat hem betreft. “Ik lees nergens dat men bereid is om gedupeerden die rond het gasveld Annerveen wonen een vergoeding te geven. We hebben nog mazzel dat we vallen onder de contouren van het Groningerveld. Anders zouden we totaal geen vergoeding krijgen.”

Schade verhalen lastig

De helft van de huizen in Annerveenschekanaal heeft schade. “De Nedmag zetten wij ook onder druk om te stoppen met magnesiumzoutwinning. En we willen op coulante wijze de schade vergoed krijgen. We weten niet wat de veroorzaker is: gas of zout? Maar dat er wat gebeurt, is de afgelopen jaren wel duidelijk geworden”, verduidelijkt Feiken.

Hagendijk vreest dat het moeilijker wordt om de schade te verhalen naarmate de NAM langer weg is. “Wat gebeurt er als er over tien jaar iets gebeurt en de NAM is er niet meer? Waar blijft dan de overheid? In principe is het ook een overheidsprobleem. Maar die horen wij helemaal niet in dit verhaal.”

“Ik denk dat het heel moeilijk wordt om de NAM aansprakelijk te stellen voor het gebeuren hier onder de grond”, meent Feiken.

Prins is positiever gestemd. “Ik heb er nog wel vertrouwen in dat dit goed gaat komen en dat een ministerie zich daar verantwoordelijk voor gaat voelen. Daar hoop ik op. Misschien ben ik iets te goedgelovig. Ik kan me voorstellen dat iemand dat op gaat pakken. Dat moet wel”, aldus Prins.

Bron Inwoners Annerveenschekanaal bezorgd over verhalen schade nu NAM stopt met gaswinning – RTV Drenthe

DIT GEBEURD ER

Nieuwsoverzicht

26
oct

Taalhuis Aa en Hunze is er weer klaar voor

nieuwe deelnemers hartelijk welkom Het Taalhuis Aa en Hunze heeft weer plaatsen vrij om mensen…

07
jun

Steunpunten op afspraak weer open

Instituut Mijnbouwschade Groningen; Dankzij de versoepeling van de coronamaatregelen kunnen wij u vanaf 7 juni…

22
feb

Instituut Mijnbouwschade Groningen opent schadeloket in Annerveenschekanaal in Drenthe

Het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG) opent vanaf komende maand een fysiek steunpunt in multifunctioneel centrum…

22
feb

Inwoners Annerveenschekanaal bezorgd over verhalen schade nu NAM stopt met gaswinning

Het is het gesprek van de dag in Annerveenschekanaal. De NAM stopt halverwege volgend jaar…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *